De gemiddelde melkproductie per geit stijgt in Nederland nog steeds.
Hoe moeten we drachtige geiten met een (erg) hoge productie voeren?
Begin met een goede voorbereiding van de nieuwe lactatie. Dit begint al maanden voor het aflammen. Voorkom vervetting want dat geeft risico op slepende melkziekte. Dat is een kwestie van ruimte in de geit. Inwendig vet en dracht zorgen dan dat er weinig ruimte voor de pens is.
De energiebehoefte stijgt enorm net voor het aflammen. Een hoge energieconcentratie en goede pensgezondheid zijn dan essentieel! Hou de pens zo groot mogelijk, dan komt na aflammen de energiestofwisseling sneller weer op gang. Net voor aflammen onbeperkt smakelijke struktuur en de juiste hoeveelheid en soort krachtvoer helpen daarbij. Krachtvoer dient dan gemakkelijk opneembare energie te bevatten, vetten horen hier dan bijvoorbeeld niet in thuis.
Zorg verder dat de mineralen- en vitaminenvoorziening op orde zijn. Samen met bovenstaande zijn dat de belangrijkste zaken die de weerstand van de geit bepalen. Rondom het aflammen zijn geiten gevoeliger voor infecties en ontstekingen. De lagere weerstand van de dieren zorgt ervoor dat witte bloedlichamen sloom worden. Dit geeft dan weer een verhoogde kans op bijvoorbeeld baarmoederontsteking.
Gebrs. Fuite heeft de kennis en specifieke (transitie)voeders voor deze belangrijke periode! Een goede transitieperiode bepaalt namelijk voor een groot deel de melkproductie voor het komende seizoen. Een ander bijkomend voordeel is dat lammeren geboren uit geiten met een goede weerstand het duidelijk beter doen in de opfokstal.