Snijmais trager dit jaar!

2020 was ook weer een droog en warm groeiseizoen. Door het mooie weer in april kon de mais vroeg worden gezaaid. M.n. april, mei en juni waren droog. Gelukkig viel er in juli wel voldoende neerslag. In augustus is er een erg lange hittegolf geweest. Mede daardoor verliep de afrijping snel en vroeg. De eerste mais werd eind augustus al gehakseld. Bijna alle mais was voor 1 oktober rijp en gehakseld!

Het zetmeelgehalte valt tegen dit jaar. Zelfs in de 25% snijmais met het hoogste DS-gehalte (431g/kg!) is het zetmeelgehalte maar 369 g/kg DS. Toch is het gemiddelde DS-gehalte 375 g/kg. Dit betekent dat de snijmais dit jaar  traag zal verteren.

Door de krappe ruwvoervoorraden is vaak al snel begonnen met het voeren van nieuwe mais. Samen met het hoge DS-gehalte resulteert dat in meer maiskorrels in de mest. Door het hoge DS-gehalte in combinatie met het lagere zetmeelgehalte, zal er extra pensafbreekbaar zetmeel (zoals maisvlokken of gerstvlokken) bij gevoerd moeten worden om de snijmais goed te benutten en optimaal te melken.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?