Succesvol groeien met behulp van de Fuite robot aanpak

Maatschap Oerlemans- Simons is gevestigd in Hoogerheide (Brabant). Het bedrijf bestaat uit melkvee, loonwerk en akkerbouw. De koeien worden gemolken door 3 VMS Classic melkrobots.  Mts Oerlemans – Simons voert sinds enkele jaren van Fuite Veevoeders onder begeleiding van rundvee- en robotspecialist Ruud van den Oever. Sinds het bedrijf van Fuite voert zijn de koeien in een half jaar tijd  met vijftien punten in BSK gestegen, tot een productie van 11.500 kg melk. De familie wilde succesvoller verder groeien. 

 

Tweede melkvee locatie in België

In 2022 is het bedrijf zich gaan oriënteren op een tweede melkvee locatie. De familie heeft er bewust voor gekozen om adviseur Ruud te betrekken bij hun plannen voor een tweede locatie. Het melkveebedrijf is uiteindelijk gevonden in Pelt (België). Vestigen in België was in eerste instantie niet het doel. Uiteindelijk bleek dit wel aantrekkelijk vanwege het ontbreken van de fosfaatwetgeving. Michael Oerlemans (30) is namens de maatschap verantwoordelijk voor de locatie in België. Samen met zijn vader Peter Oerlemans (55), moeder Jolanda (53) en broer Marcel (29) geeft hij leiding aan het bedrijf. Op deze locatie is 60 hectare grond in gebruik. Dit wordt hoofdzakelijk ingezet voor de teelt van snijmais. Na de maisoogst wordt er een mengsel van Italiaans raaigras ingezaaid. Hier wordt in het voorjaar één snede van gemaaid, waarna er weer mais op komt. Daarnaast wordt ook in Pelt een gedeelte voor akkerbouw gebruikt om aan de teeltrotatie te voldoen.

Opstarten in Pelt

Ruud is zowel bij de voorbereiding als de opstart van de tweede locatie uitgebreid betrokken geweest.  “Het is ontzettend leuk om mee te mogen denken en werken bij een stap als dit”, aldus Van den Oever. “Er zijn verschillende opties bekeken. Uiteindelijk is er voor gekozen om een bedrijf te kopen met een nagenoeg nieuwe stal die nog niet volledig afgebouwd was. De stal biedt ruimte aan ongeveer 260 melkkoeien. Ondanks de aanwezigheid van een melkstal, is er voor gekozen om met vier robots te gaan melken.

 

Samenvoegen van diverse koppels koeien

“Op 31 januari 2023 zijn we gestart met robot melken. Er zijn 200 koeien aangekocht, afkomstig uit België en Denemarken” vertelt Michael.  Ruud heeft de opstart begeleid en de instellingen van de Lely’s voor zijn rekening genomen. In eerste instantie hadden we de melktoestemming heel ruim staan om de koeien het melken door een robot snel te leren. Elke koe mocht elke 4 uur komen. De toestemming is daarna geleidelijk terug gezet, om zo de koeien niet in hun ritme te  storen. Op 1 november 2023 zijn er nog eens 80 koeien bijgekomen uit Tsjechië.  De koeien lopen samen in één koppel. De robots zijn zo ingesteld dat de nieuwe koeien toch ook weer een ruimere melktoestemming hebben dan de koeien die al langer op het bedrijf zijn.

 

Goed georganiseerd door korte lijnen

Vanaf 1 november is medewerker Hans Schone begonnen als bedrijfsleider en voor het uitvoeren van het dagelijkse werk. Michael Oerlemans werkt een dag in de week mee op het bedrijf in Pelt.  Alle betrokkenen worden op de hoogte gehouden via een groepsapp, waar bijvoorbeeld ook de veearts in zit. “Op deze manier werken we strategisch samen en proberen we problemen te voorkomen”, legt Michael uit.

 

Automatisering is de kracht

De kracht van de familie Oerlemans zit in het automatiseren van het bedrijf. Zowel in Hoogerheide als in Pelt wordt gemolken met robots. In Hoogerheide staan drie VMS Classics van De Laval en in Pelt vier Lely A5 robots. In Hoogerheide draait daarnaast een automatisch voersysteem. Het plan is om in 2024 ook op de tweede locatie hetzelfde voersysteem  te installeren. Ook werken ze met een automatisch voetbad met automatisch hekwerk, waardoor klauwen behandelen vrijwel vanzelf gaat.  De maatschap heeft zich tot doel gesteld om op termijn  het werk  in de stal  in 40 uur per week rond te kunnen zetten.

 

Rantsoen met extra  weerstand-ondersteuning

Het bedrijf is intensief; ruwvoer wordt aangekocht in de vorm van snijmais. Gras en luzerne worden in eigen beheer geteeld.  Het rantsoen in Pelt bestaat uit 25 kg snijmais, 12,7 kg graskuil, 13 kg perspulp en 0,3 kg Luzerne. In de basis wordt nog 2 kg eiwitmeel per koe gevoerd. Op de robots krijgen de koeien 2 kg eiwitcorrectiebrok en tot 8 kg productiebrok via een plustabel. Omdat er verschillende koppels gemengd zijn en er een compleet nieuwe opstart heeft plaats gevonden willen we de weerstand van de koeien extra ondersteunen. Daarvoor worden maatmineralen met weerstand ondersteunende componenten verstrekt.

 

 

Doelen  stellen naar de toekomst toe

Op dit moment lopen er 220 koeien in Overpelt die samen 2 miljoen liter melk moeten gaan produceren in 2024. Zoals het er nu voor staat moet dat lukken. De koppels zijn aan elkaar gewend en de productie loopt op schema. Voor de komende jaren is het doel om te stijgen in aantal koeien en productie per koe. Zo wil het bedrijf 2,2 miljoen liter afleveren  in 2025 en 2,6 miljoen liter in 2026 met uiteindelijk 240 koeien. Door middel van vergaande automatisering met goede begeleiding is mts. Oerlemans-Simons vol vertrouwen dat dit gaat lukken.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?