Ureum hoog, eiwit eraf… toch?

Wanneer het ureum in de tankmelk hoog is, wordt ’teveel eiwit gevoerd’. Geldt dat tijdens de zomermaanden ook? 

Ureum als maatstaf voor eiwitbenutting.

Ureum in tankmelk is een maatstaf voor de benutting van voereiwit. Onbenut eiwit wordt afgebroken en komt als ureum in het bloed en de melk terecht. Een hoog ureum geeft aan dat er teveel eiwit wordt gevoerd of dat het eiwit niet goed benut word. Een reden voor een slechte eiwitbenutting is meestal een energietekort op pens niveau. Meestal is het verstandig om bij een hoog ureum in de melk de eiwitkraan een beetje dicht te draaien. Het is daarbij wel verstandig om extra energie te voeren zodat de verhouding tussen energie en eiwit weer hersteld.

Eiwit als energiebron.

Tijdens warme periodes werkt het anders. Door hittestress kan het eiwit in de melk dalen terwijl het ureum stijgt. Dit is een signaal dat de koe eiwit gaat benutten als energiebron voor zichzelf. Het gevolg is dat eiwit wordt afgebroken en het ureum in de melk stijgt. Bij hittestress is een hoog ureum in de melk daarbij geen signaal voor een overmaat aan eiwit, maar een tekort aan energie én eiwit. De eiwitkraan dichtdraaien is in geval van hittestress niet verstandig.

Rantsoen bijsturen in de zomer.

  1. Het allerbelangrijkste: Trek alles uit de kast om de voeropname op peil te houden.
  2. Probeer voerselectie te voorkomen
  3. Verstrek bestendig vet: dit geeft de koe snel en moeiteloos extra energie
  4. Houdt het eiwit in het rantsoen minstens op peil en voer extra energie bij (bijvoorbeeld mais-, gerst-, of tarwevlokken)

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?