Vanggewas na mais

Als u mais teelt op zand- en/of lössgrond dan bent u verplicht een vanggewas te telen. De bufferstrook telt mee als landbouwgrond dus ook hier dient u een vanggewas te telen.

Vanggewassen die mogen worden toegepast na de maisoogst zijn o.a.:

  • Wintergranen (tarwe, gerst, rogge of triticale)
  • Grassen

 

Het nut van een vanggewas

  • Verhoging organische stof
    Voor het op peil houden of verhogen van het humusgehalte van de grond is een groenbemester aan te raden.

 

  • Uitspoeling beperken
    Het vanggewas dient om N (stikstof) uitspoeling te beperken die vaak na de oogst van de maïs aanwezig blijven.

 

  • Bodemstructuur
    Een vanggewas helpt de bodemstructuur te verbeteren. Gewassen met een uitgebreid wortelstelsel houden de bodemdeeltjes nog een tijdje bij elkaar indien ze niet te diep worden ondergeploegd (< 15 cm). Hierbij hebben grassen de voorkeur.

Alle landbouwers in Nederland krijgen 3 weken uitstel voor het inzaaien van hun vanggewas op zand- of lössgrond. De uiterlijke inzaaidatum verschuift van 1 oktober naar 21 oktober. Volledige voorwaarden en uiterlijke data zijn te vinden op de site van het RVO. 

 

Welk vanggewas is voor mij de beste keuze?

Ná 15 september is inzaai van Italiaans en/of Westerwolds raai de beste keuze. In deze periode zijn de grassen, nog interessant omdat ze qua kosten relatief gunstig zijn en er nog een goede beginontwikkeling kan worden behaald.
Bij late zaai na 15 oktober is de inzet van rogge het beste alternatief. Rogge is relatief goedkoop omdat het met de kunstmeststrooier worden gezaaid, dus zullen aanvullende kosten minimaal zijn. De hogere zaaizaadkosten van de rogge compenseren hier eventuele zaaikosten.

Voor actuele prijzen en advies t.a.v. benodigde kg’s zaad / ha kunt u contact op nemen met uw verkoop adviseur of onze verkoop binnendienst.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?