Alfons Vrijkorte is een boerenzoon en al zijn hele leven bezig met varkens. Sinds 1986 is hij werkzaam binnen de mengvoedersector, waarvan de laatste 14 jaar bij Mengvoederbedrijf Gebrs. Fuite BV. Voor Gebrs. Fuite was toentertijd het varkensvoer nog een onbekende tak, maar er is de afgelopen 10 jaar behoorlijk aan de weg getimmerd. Op papier is Alfons teamleider, maar hij is dagelijks zelf in de stal te vinden. Samen met de boeren kijkt hij naar de samenstelling van het voer of er problemen zijn en of er eventueel aanpassingen doorgevoerd moeten worden.
Alfons benadrukt dat de juiste voeding een directe impact kan hebben op de algemene gezondheid en het gedrag van de dieren. “Onze voeding is ontwikkeld om de natuurlijke groei en gezondheid van varkens te ondersteunen, en met de lange staart beweging in het achterhoofd, passen we onze formules continu aan om de dieren zo comfortabel en gezond mogelijk te houden,” aldus Alfons.
Voer als middel tegen staartbijten
Een belangrijk aspect van het houden van varkens met lange staarten is het minimaliseren van staartbijten, een gedrag dat vaak voortkomt uit stress en een tekort aan voedingsstoffen. Alfons legt uit dat voeding een cruciale rol speelt bij het reduceren van stress en het bevorderen van een gezond gedragspatroon bij varkens. “We zijn constant bezig met het verbeteren van onze voedersamenstelling om niet alleen de fysieke gezondheid van de varkens te verbeteren, maar ook hun gedrag te beïnvloeden. Door de juiste balans van voedingsstoffen aan te bieden, kunnen we het risico op staartbijten aanzienlijk verminderen,” zegt hij.
Lopende ontwikkelingen
“Endotoxines veroorzaken stress bij de dieren, wat kan leiden tot ongewenst gedrag zoals staartbijten. Door ons voer zo samen te stellen dat de productie van endotoxines wordt verminderd, kunnen we bijdragen aan een beter welzijn van de varkens,” legt Alfons uit.
Daarnaast zijn er testbedrijven waar verschillende voerformules worden uitgeprobeerd om te kijken welke het meest effectief zijn in het ondersteunen van varkens met lange staarten. Ook wordt er geëxperimenteerd met toevoegingen in het voer die het gedrag van de dieren kalmeren.
De toekomst van lange staarten
Alfons heeft een duidelijke visie voor de toekomst. “Over twee jaar zullen we aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt in onze onderzoeken en testen. We verwachten dat er dan al enkele bedrijven volledig zullen overgaan op het houden van varkens met lange staarten. Over tien jaar zal dit de norm zijn in de hele sector,” voorspelt hij. Deze overgang zal niet zonder uitdagingen zijn, maar de continue verbetering van voeding en samenwerking met andere sectoren zal ervoor zorgen dat de doelstellingen haalbaar zijn.
Beperkingen en regelgevingen
Er zijn echter ook beperkingen en regelgevingen waarmee rekening moet worden gehouden. “De kleine componenten die het voer duurder maken, moeten in evenwicht zijn met de concurrentiepositie. We kunnen niet zomaar de kosten verhogen, anders verliezen we onze marktpositie. Daarom werken we achter de schermen hard aan verbeteringen zonder de kosten te laten stijgen,” aldus Alfons.
Daarnaast speelt de beschikbaarheid van grondstoffen een rol. “Soja is bijvoorbeeld een controversieel onderwerp vanwege CO2-reductie. We moeten anticiperen op mogelijke toekomstige beperkingen en alternatieven zoeken die duurzaam zijn,” zegt hij.
Vragen vanuit de boeren
Alfons merkt dat er al vragen komen vanuit boeren over het aanpassen van voer voor varkens met lange staarten. “We zijn proactief geweest in het ontwikkelen van voer dat stress vermindert en het gedrag van de dieren positief beïnvloedt. Boeren beginnen nu ook de voordelen hiervan in te zien en vragen om aanpassingen in de voedersamenstelling,” legt hij uit.
Samenwerking binnen de sector
Tot slot benadrukt Alfons het belang van samenwerking binnen de sector. “De toekomst van de varkenshouderij met lange staarten hangt af van de samenwerking tussen verschillende ketenpartijen, zoals genetica, gezondheid, en voeding. Door gezamenlijk te werken aan oplossingen kunnen we grote stappen voorwaarts zetten,” concludeert hij.
Artikel met toestemming overgenomen uit het magazine VAEX.