De eerste koeien lopen alweer in de wei. Het maaiseizoen staat voor de deur, al lijkt het misschien nog een eind weg. Natuurlijk is het weer bepalend voor de maaidatum, maar dat niet alleen. Het maaimoment en het droge stofgehalte van het gras zijn bepalend voor de kwaliteit van het gewonnen eiwit in de kuil. Wil je een mooie hoeveelheid goede kwaliteit eiwit in de kuil? Hoe kies je dan het juiste maaimoment?
Hoeveel mais voer je?
De ideale hoeveelheid ruw eiwit (RE) in gras, is afhankelijk van het aandeel mais in het rantsoen. Mais verlaagt het percentage ruw eiwit in het rantsoen. Hoe groter het maisaandeel in het rantsoen is, des te hoger het ruw eiwitgehalte in de graskuil zou moeten zijn.
Vroeg of laat maaien?
Hoe later je maait hoe zwaarder de snede en hoe lager het ruw eiwitgehalte in het gras. Indien een hoog eiwitgehalte het doel is, dan is het advies vroeg te maaien. Accepteer een lichtere snede, met een hoger eiwitgehalte en een hogere VEM-waarde.
Hoe droog maak je de kuil?
Vers gras heeft een hoger DVE-gehalte dan ingekuild gras. Bij het inkuilproces wordt een deel van het darm verteerbaar eiwit (DVE) omgezet. Hoe droger het gras is, des te minder omzetting van DVE er plaats vindt. Zoals in figuur 1 te zien is, bevatten drogere kuilen meer DVE.
Tabel. Voedingswaarde 1e snede graskuilen met gelijke VEM. Ingedeeld op vier verschillende DS-gehalten.
Hakselen of niet?
Bij het inkuilen is schoon werken en goed verdichten van belang voor een goede conservering. de lengte van het gras heeft invloed op de verdichting. Ook op de vertering in de koe is de deeltjeslengte van invloed. Gras wat droog wordt ingekuild en relatief veel stengel bevat, kan dus het beste kort worden ingekuild.
Indien u vragen heeft, neem dan gerust (vrijblijvend) contact op met onze adviseurs.