Wat kan ik doen om koeien te ondersteunen na ziekte (zoals blauwtong)

De laatste tijd hebben we bijna allemaal wel ervaring met blauwtong en wat het met onze koeien kan doen. Er zijn een aantal dingen die men zelf op het boerenerf kan doen.

Waarom verdient extra ondersteuning tijdens en na ziekte onze aandacht?

De ervaringen met blauwtong laten een aantal signalen bij de koeien zien. Daling in melkproductie, minder voeropname, gewichtsverlies, slechter drachtig worden, terugkomers als ook  vroeger kalvende koeien.

We weten dat door ziekte en/ of infecties koeien vaak gewicht verliezen en het moeilijk hebben. Als het afweersysteem extra aan het werk is kost dit naast energie ook aminozuren en vitamine en mineralen. Deze negatieve spiraal wordt nog versterkt doordat de voeropname daalt. Dit resulteert bijna altijd in een daling van de melkproductie. Dit maakt de ziekte duidelijker zichtbaar.

 

Rantsoenaanpassingen:

Als door ziekte het immuunsysteem wordt geactiveerd dan kost dit een koe ong. 1 tot 3 kg glucose per dag. Om uw koeien te ondersteunen is het verhogen van de voeropname dus een belangrijk punt om te realiseren. Dat kan met enkele aanpassingen in het rantsoen. Naast energie worden ook meer aminozuren, vitaminen en mineralen gebruikt. Daarom is het van belang op zowel energie als eiwitzijde de koeien ruimer te voeren.

  • Het basisrantsoen
    Dit is het belangrijkste stuur voor de koeien later in lactatie. Hier kan het eiwit en energie worden verhoogt om de koeien te ondersteunen. Selectie dient altijd te worden voorkomen. Zo kunnen alle koeien, onafhankelijk van rangorde, een uitgebalanceerd rantsoen opnemen.
  • Krachtvoerinstelling
    Krachtvoer wordt na een bepaalde periode bij de meeste koeien naar gelang productie afgebouwd. Koeien die ziek zijn en minder vreten dalen in melkproductie. Hierdoor wordt het krachtvoer ook afgebouwd. Dit kan tot gevolg hebben dat de melkproductie verder daalt. Daarom is het raadzaam voor een periode de koeien op vast voeren te zetten om ze niet te hard te straffen. Als de koeien door de dip heen zijn niet vergeten het automatisch schema weer te activeren.

 

Vruchtbaarheid:

Terugkomers, slecht drachtig worden en vroeg kalven zijn allemaal signalen dat koeien met hun eigen gezondheid bezig zijn. Terugkomers als ook later resorberende koeien zijn niet altijd zichtbaar. Om inzicht te krijgen in hoe de koeien in de reproductiecyclus zitten is het raadzaam om de koeien vaker te scannen. Maak hiervoor een goed plan met degene die de vruchtbaarheid begeleid op het bedrijf. Vroeger kalvende koeien en kleinere kalveren zijn een teken van stress. Dit heeft echter 2 gevolgen:

  • Moeilijkere start in de lactatie
  • Zwakkere, kleinere kalveren

Hier kunnen we ook iets aan bijsturen. Bij de droge koeien dient het rantsoen gecontroleerd te worden.  Het rantsoen dient voldoende eiwit maar ook zeker energie te bevatten om de koeien te ondersteunen.

Wilt u meer weten wat past in uw situatie? Onze adviseurs helpen u graag.

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?