“In simpele stappen naar een hogere big-overleving”
Dit was de opening van Rainier van Gelderen (Porcbusiness B.V.) tijdens één van de thema-avonden van Pigbusiness.
De bronst
“Voorafgaand aan de (eerste) bronst is het zo dat het dier vanuit “weelde” berig moet gaan worden. Dieren die in deze fase ziek zijn geweest en/of sterk zijn afgevallen maken een grote kans op een faling: matige bronst, geen bevruchting, opbreken van de vroege dracht en matige bigkwaliteit. De cyclus begint dus met een goede voorbereiding op de (eerste) bronst, waar goed ontwikkelde follikels moeten zorgen voor kwalitatief goede eicellen die vrij komen. Na de eisprong verandert ieder follikel naar een geel-lichaam. Deze produceren progesteron (drachthormoon). Dit hormoon is van invloed op de overlevingskansen van de vroege dracht”, zo legt Rainier ons uit.
Er zijn veel verschillende factoren van invloed op de kwaliteit van de bronst . Zo kunnen onregelmatigheden in de voeding, de gezondheid, de fokkerij, de huisvesting als ook het management een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de bronst en daarmee de vruchtbaarheidsresultaten. Denk aan verontreinigingen van voer of water. Of bijvoorbeeld het klimaat in de dekstal en kraamstal. Sparren met de diverse erfbetreders, zoals de voeradviseur als ook de dierenarts, hoe verantwoord (bij) te sturen is daarom aan te bevelen.
Na de geboorte
Hierover zegt Rainier dat tijdens de separatietijd de pasgeboren biggen goed opgevangen moeten worden. De Pigsaver (een van de ideeën van HBIVV) kan dan een goed hulpmiddel zijn. Ook de hoeveelheid en kwaliteit van de biest is te sturen door een goede toepassing van split suckling. Hierdoor heeft elke vitale big een veel grotere kans om uit te groeien tot een “full value pig”.
“Het verhogen van de bigoverleving is de ambitie en de motivatie om het elke dag beter te willen doen”, aldus Rainier.