Winter- of virusdiarree speelt de laatste weken weer op. Een typische uitbraak begint bij een gedeelte van de koppel met heftige diarree gecombineerd met koorts en een forse daling in melkproductie.
Dit virus is verantwoordelijk voor winterdiarree bij volwassen melkkoeien. Doordat het virus slecht bestand is tegen UV straling, die met name in de zomer sterk is, worden van oudsher de meeste uitbraken in de winter gevonden. We zien een plotseling heftige uitbraak van waterige, soms bloederige diarree en een snelle verspreiding door de hele koppel. De diarree gaat gepaard met een flinke daling in de melkproductie (10 tot 20 liter per koe), meestal koorts en afname van de eetlust.
Andere oorzaken uitsluiten
Helaas is er in Nederland geen test beschikbaar om het virus aan te tonen bij volwassen runderen waardoor de diagnose altijd op basis van waarschijnlijkheid gesteld moet worden. Hiervoor dienen andere oorzaken van diarree te worden uitgesloten zoals BVD, Schmallenberg virus, Salmonella, maagdarmworminfecties of voerfouten. Hoe kunt u zelf onderscheid maken?
- Neem van dieren met dunne mest direct de temperatuur op. Dieren met virusdiarree hebben meestal koorts.
- Noteer welke dieren dunne mest hebben of merk ze met een merkstift om het verloop beter te kunnen monitoren.
Geen behandeling beschikbaar
Winterdiarree verdwijnt vanzelf binnen twee of drie weken. De melkproductie komt bij sommige dieren echter niet meer op het oude niveau. Er is geen duidelijke behandeling voor winterdiarree beschikbaar. Koortsremmers kunnen bijdragen om de koeien aan het vreten te houden.
Overleg met uw voeradviseur om mogelijke oorzaken van diarree uit te sluiten en een plan van aanpak op te stellen om een snel herstel in de hand te werken.