Zo beschermt u de kalveren in de winter tegen kou en vocht

De winter is vaak een risicovolle periode voor kalveren. Het is meestal kouder en vochtiger dan tijdens de zomermaanden. De kalveren zijn daardoor gevoeliger voor gezondheidsproblemen.

 

Waar let je op als het koud is?

De comfort-temperatuur van jonge kalveren ligt tussen de 15 en 20 °Celsius. Zodra de temperatuur onder de 10 °C komt, stijgt  de energiebehoefte van het kalf met iedere graad temperatuurdaling met zo’n twee procent. De eerste levensweken haalt het kalf de energie uit de melkvoeding.

 

Wat is een aandachtspunt als het nat is?

Vooral bij een hoge luchtvochtigheid,  zoals tijdens hevige regenval, neemt de infectiedruk in de omgeving toe. Wanneer de lucht vochtiger is, verspreiden virussen en bacteriën zich gemakkelijker via de druppeltjes in de lucht. Kalveren kunnen hierdoor sneller besmet raken.

 

Zeven tips om uw kalveren zonder problemen de winter door te helpen:

  • Gebruik kalverdekjes onder de 10 °C . Zo behouden de kalveren hun energie voor gezondheid en groei i.p.v. zich zelf warm te moeten houden. Het dekje mag op zodra het kalf droog is en mag af als het kalf het dekjes niet meer past (4-5 weken).
  • Zorg voor een goed ingestrooid eenlingboxje. Strooi de onderlaag zo dat u de benen van een liggend kalf niet meer ziet. Op deze manier isoleert het stro.
  • Voorkom dat kalveren nat worden. Houd daarom de eenlingboxjes, maar ook de groepshokken en ligboxen bij de oudere kalveren goed droog.
  • Zorg voor de juiste drinktempratuur bij het verstrekken van melk. Los melkpoeder op tussen de 45-50 °Celsius, zodat het kalf melk drinkt op 42°C.
  • Verhoog bij koud weer eventueel uw concentratie kunstmelk met 10 procent. Bijvoorbeeld van 145 gram naar 160 gram in één liter. Zo voorziet u de kalveren bij een toegenomen energiebehoefte van meer energie.
  • Verstrek ook in de wintermaanden vers schoon drinkwater aan uw kalveren.
  • Begin in de eerste levensweek met het aanbieden van krachtvoer. Kalveren die gewend zijn aan vast voer, zullen eerder meer energie uit vast voer kunnen opnemen.

 

Onze adviseurs denken graag met u mee. Neem meteen contact met ons op.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?