Zó weidt u jongvee goed

Wanneer u uw koeien weidt, is het ook aan te raden uw jongvee te weiden. Hoe zorgt u ervoor dat uw jongvee ook bij weidegang goed groeit? 

Door het jongvee te laten weiden, leren zij het grazen. Daarnaast krijgen ze de kans om weerstand op te bouwen tegen maagdarmwormen en longworm. Wanneer deze weerstand pas opgebouwd wordt als melkgevende vaars, zal dat ten koste gaan van de melkproductie. Bij een heftige besmetting kan een behandeling noodzakelijk zijn met bijkomende wachttijd voor melk.

Voor goede groei van het kalf en uiteindelijk een goed ontwikkelde vaars, moet het kalf goed doorgroeien tijdens de weide periode. Hieronder vindt u enkele adviezen:

  • Keuze van het perceel: Indien er para-TBC voorkomt op het bedrijf, kalveren onder het jaar bij voorkeur niet weiden op percelen waar het afgelopen jaar rundveemest op is aangewend.
  • Voeding:
    • Start op tijd met bijvoeren! Uit najaarsgras haalt een kalf te weinig nutriënten voor goede groei. Ook bij bv. droogte is er al snel te weinig goed gras beschikbaar.
    • Verstrek dagelijks een jongveebrok aan de kalveren tot 1 jaar. Enkel gras is onvoldoende voor hen.
    • Verstrek jongvee ouder dan 1 jaar een mineralen aanvulling, zoals Liksteen Bruin, of likemmer Lacto-Fit. Enkel gras is níet voldoende!
  • Water: zorg altijd voor voldoende, schoon drinkwater.

Als laatste tip, kunt u bij het opstallen door middel van bloedonderzoek controleren of er schade is door maagdarmwormen, en of behandelen dus zinvol is.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?