Aan het Twentekanaal ligt de karakteristieke boerderij van de familie ter Braak. Zoon Auke is de opvolger van het familiebedrijf dat al 8 generaties in de familie is. Op dit moment melkt Auke in maatschap met zijn ouders 80 stuks vee. Sinds kort laat Auke het droogstandsrantsoen in aparte balen persen.
Een goede droogstand verbetert voeropname en vruchtbaarheid
Auke merkte dat door een constant smakelijk droogstands rantsoen te voeren problemen als melkziekte en aan de nageboorte blijven staan een stuk minder voorkomen. Ook blijft de DS-opname mooi op peil. Bovendien was het zeker zomers lastig om steeds een constant en fris rantsoen te verstrekken. Ik laat daarom het TMR apart in balen persen voor de droge koeien. Aantal inseminaties ligt gemiddeld op 1.6 met een TKT van 406 dagen.
Hoe werkt dit systeem?
“Als de loonwerker komt zorg ik dat ik een TMR gemaakt heb met de voermengwagen. De inhoud draai ik over het erf en vervolgens maakt de loonwerker mooie baaltjes die ook ingeseald worden. Gemiddeld kan ik een week voeren van één baaltje en weet ik zeker dat de koeien hetzelfde, smakelijke rantsoen hebben waarvan de verhoudingen kloppen”. Het rantsoen bestaat uit een 2e snede graskuil, mais, geklepeld tarwestro en mineralen. Gebrs Fuite mocht meekijken en maakte een filmpje.
Als een koe goed opstart wordt het boeren makkelijker
Als afkalven en opstarten van de nieuwe lactatie soepel verloopt dan heb je hier de hele lactatie profijt van. “Als een koe goed opstart wordt het boeren een stuk makkelijker” zegt Auke lachend. “In de toekomst wil ik nog een krachtvoerbox installeren zodat ik de droogstaande koeien kan bijvoeren en de close-up groep 3 weken voor afkalven een warming-up brok kan gaan voeren”.