Drachtlengte-instelling beïnvloedt droogstand

De drachtlengte varieert tussen bedrijven. Toch wordt vaak met een ‘standaard’ drachtlengte gerekend. Dit heeft gevolgen voor de werkelijke droogstandslengte en krachtvoergift in de close-upgroep. Waar rekent u mee op uw bedrijf?

 

Gemiddelde drachtlengte afhankelijk van diverse factoren

Was het nou negen maanden min of plus een week? Of precies 280 dagen? De gemiddelde draagtijd van de koe is 282 dagen (9 maanden en 7 dagen).

Het ras, de leeftijd van de koe en ook het geslacht van het kalf zijn mede van invloed op de draagtijd:

  • Bij het gebruik van een vleesras is de draagtijd gemiddeld 14 dagen langer
  • Een vaarskalf wordt gemiddeld één tot enkele dagen eerder geboren dan een stierkalf
  • Vaarzen kalven gemiddeld 2 dagen eerder af dan oudere koeien

 

Variatie in gemiddelde draagtijd tussen bedrijven

Drachtlengte varieert natuurlijk tussen koeien, maar de gemiddelde draagtijd varieert ook tussen bedrijven en kan op het ene bedrijf 282 en op het andere bedrijf zo maar eens 285 dagen zijn. Veel managementsystemen rekenen standaard met 280 dagen. Vaak zijn de datum van droogzetten en de periode dat de koe voor afkalven brok krijgt, hier op gebaseerd.

 

Wanneer  de ingestelde drachtlengte afwijkt van het bedrijfsgemiddelde, zullen er meer koeien zijn die daardoor langer of juist korter droogstaan. Ook krijgen die koeien dan langer of korter brok verstrekt. Als iedere koe op papier toch redelijk op tijd heeft gekalfd, zijn we ons daar in de dagelijkse praktijk vaak niet zo van bewust.

 

Echter, wanneer geen één koe afkalft volgens de afkalfkalender van het managementsysteem, is het interessant  om na te gaan wat de gemiddelde gerealiseerde draagtijd op uw bedrijf is én waar die op staat ingesteld. Zo zorgt u er voor dat uw strategie qua droogstandslengte en krachtvoerschema nog beter tot zijn recht komt.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?