Afgelopen najaar zagen we opnieuw een stijging in het aantal koeien met klauwaandoeningen. De oorzaak voor deze toename moeten we enkele weken eerder zoeken. Koeien onderhevig aan hittestress hebben meer gestaan en minder gevreten. Het gevolg hiervan op de klauwgezondheid is drieledig:
1. Toename belasting
Koeien met hittestress staan gemiddeld 2 uur meer en liggen 2,5 uur minder. Ook verdubbelt de tijd die wordt besteed aan drinken. Waar drukte ontstaat rondom drinkbakken, stijgt ook de kans op rangordeproblemen. De belasting op de klauwen neemt daar nog eens extra toe. Met als gevolg kans op kneuzing of beschadiging van de zool of witte lijn.
2. Verminderde doorbloeding
Meer staan verminderd ook de doorbloeding naar de klauwen. De aanvoer van essentiële voedingsstoffen, nodig voor de continue vorming van gezond nieuw klauwhoorn, neemt daardoor af.
3. Minder biotine afkomstig uit de pens
Een daling van de ruwvoeropname leidt tot een verminderde pensfunctie. In een gezonde pens wordt het vitamine Biotine gemaakt. Biotine speelt een essentiële rol bij de vorming van gezond en sterk klauwhoorn. Wanneer de pensgezondheid onder druk komt te staan, daalt ook de aanmaak van Biotine.
Nieuw hoorn ontstaat bovenaan de zool. Afhankelijk van de groeisnelheid en de slijtage van de klauw zal de verminderde hoornkwaliteit, ontstaan ten gevolge van de hittestress, pas enkele weken later tot problemen leiden. Het hoorn wat bijvoorbeeld in augustus wordt gevormd, hoeft pas in oktober het hoorn te zijn waar de koe daadwerkelijk op staat. Wanneer u op uw bedrijf met name in het najaar te kampen heeft gehad met aandoeningen als zoolbloedingen of wittelijndefecten, is er mogelijk nog ruimte voor verbetering. Het doel is in dat geval om de drogestofopname en het aantal liguren op peil te houden, juist ook tijdens de zomermaanden wanneer deze extra onder druk staan. Onderstaande tips kunnen daar bij helpen:
Belasting
- Repareer evt. kapotte boxen en zorg daarmee dat de koeien het maximale aantal ligboxen ook kunnen benutten.
- Zorg voor een passende maatvoering van de ligboxen en houd ze schoon en droog.
- Indien er op het bedrijf al sprake is van een lange wachttijd, overweeg dan om in twee groepen te melken. Zo verminder je de totale belasting op de klauwen.
Water
- Maak de drinkbak minimaal ééns per week schoon en zorg voor voldoende verschillende drinkpunten met voldoende doorstroomsnelheid.
Voeren
- Twee keer daags voeren verhoogd het aanbod van fris voer en verhoogd direct de voeropname.
- Stimuleer de koeien om te gaan vreten door vaker aan te schuiven.
- Voer als het koel is.
- Voeg een buffer toe aan het rantsoen voor een gezonde pens of verstrek evt. likblokken.
- Zorg voor voldoende aanbod van vitamines en spoorelementen, welke nodig zijn voor de vorming van sterke gezonde klauwen. Fuite heeft speciale klauwmineralen waar Biotine aan is toegevoegd.