Behoud zetmeel; gebruik inkuilmiddel bij maisoogst 2020

Inkuilmiddel voorkomt verlies zetmeel

Groeikracht, een onafhankelijke adviesorganisatie voor ruwvoerteelt, heeft onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van toevoegmiddelen. In dit onderzoek zijn balen gemaakt.  Voederwaarden zijn bepaald direct bij de oogst en na 300 dagen. In onbehandelde balen trad na 300 dagen een verlies van zetmeel van wel 9 %  op. In de balen die behandeld waren met een inkuilmiddel zoals Pioneer 11A44 of Bonsilage Mais trad geen zetmeel verlies op. Ons complete assortiment inkuilmiddelen vindt u hier. 

Gebruik inkuilmiddel en beperk zetmeel verlies

Gebruik inkuilmiddel bij verdroogde snijmais

Verdroogde maïs kan moeilijker aangereden worden omdat er veel lucht tussen de maisdeeltjes zit. Daarnaast bevat verdroogde mais vaak veel suiker. Tijdens het inkuil proces wordt slechts een gedeelte van de suikers omgezet naar melkzuur met als gevolg veel restsuiker. Restsuikers zijn een ideale voedingsbron voor gisten en schimmels bij het openen van de kuil.

Maatregelen tegen schimmels en broei

  • Verdicht de maiskuil maximaal
  • Gebruik een broeiremmer bij inkuilen. Dat remt de groei van micro-organismen zoals gisten, bacteriën en schimmels.
  • Maak de kuil niet te hoog en breed. Zorg voor voldoende voersnelheid: minimaal 1,5 meter per week in de winter en 2 meter per week in de zomer.
  • Een iets aflopende kuil plaat voorkomt dat regenwater voor de bult blijft staan.
  • Dek de kuil af met voldoende grond en zorg voor een recht snijvlak. Dit beperkt toetreding van zuurstof in de kuil en dat helpt tegen broei.

Voorkom zetmeel verlies, gebruik een inkuilmiddel

Door broei daalt de kwaliteit van uw mais. Door een zurenmengsel toe te voegen wordt de kuil sneller stabiel waardoor de conserveringsverliezen beperkt blijven. Een voorbeeld van zo’n inkuilmiddel is de 11A44 van Pioneer. Lees hier de onderzoeksresultaten voor de 11A44. Deze bevat melkzuurbacteriën (Lactobacillus buchneri). Deze zorgen voor een gecontroleerde toename van azijnzuur en propionzuur. Deze bacteriën maken per ton kuilvoer 5 tot 8 liter azijnzuur en propionzuur ofwel een zuurproductie onder het plastic van 200 tot 400 liter per hectare. Dat vertraagt de groei van schimmels en gisten aanzienlijk, waardoor het broeirisico sterk afneemt.

Gebrs. Fuite kan diverse inkuil middelen van verschillende leveranciers leveren. Meer informatie bijvoorbeeld over Bonsilage mais vind u hier!

Wilt u meer informatie ontvangen? Laat dan hier uw gegevens achter.

    ×

    Hallo!

    Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

    × Hoe kan ik je helpen?