Biestkwaliteit na hittestresse vaker te slecht voor pasgeboren kalf

De hittestress  van de afgelopen tijd zorgt dat de biestkwaliteit tegenvalt. De vraag naar onze Prominend Colostrum is toegenomen onder veehouders die biestkwaliteit meten.

Met de periodes van hitte merkten deze veehouders dat de biestkwaliteit vaker slecht is. Veehouders die normaal gesproken vooral goede biest hebben (Brix ≥23), meten al vanaf de perioden van hittestress veel vaker lagere waardes. Soms meten zij zelfs waarden van slechts 12 waarbij er praktisch geen antistoffen meer in de biest zitten.

Hoe bepaal ik de biestkwaliteit? Collega Anita legt het uit:

Wat is eigenlijk goede biest?

Op het oog kan de kwaliteit van biest niet vastgesteld worden. Een gele kleur of een dikke biest betekent niet per se een betere kwaliteit. Daarom is het verstandig om de biest regelmatig te meten zodat u inzicht krijgt in de variaties van de hoeveelheid antistoffen in de biest binnen uw veestapel. Voor veel veehouders is het meten van biest de eerste stap op weg naar het optimaliseren van de kalveropfok.

Biest gift aan pasgeboren kalf verhoogt weerstand

De praktijk leert dat een ziek kalf vaak slechte biest heeft gehad. De slechte biest vervangen door goede biest uit voorraad of eenvoudig opwaarderen met Prominend Colostrum zorgt voor een betere weerstand van uw kalveren.

Hoeveel biest moet een kalf krijgen?

Om een kalf voldoende bescherming te geven moet de concentratie antilichamen in het bloed tenminste 15 gram per liter zijn. Om deze concentratie te bereiken moet middels 4 liter biest tenminste 210 gram antilichamen aan het kalf verstrekt worden. Bijv. Brix = 23 = 58 g/liter. 58 x 4 liter = 232 g antilichamen. Geef het kalf meteen na geboorte ong 2 liter biest. Geef na zes tot acht uur nog 1,5 tot 2 liter eerste biest, zodat het kalf dan in totaal ten minste 4 liter eerste biest heeft opgenomen.

Meer weten? Onze kalveropfokspecialisten helpen u graag!

Hoeveel biest moet een kalf hebben?

Hoe zorg ik er voor dat de biest opname goed verloopt?

U kent het ezelsbruggetje wel; veel, vlug, vers en vaak. Enkele praktische tips:

  • door een grotere hoeveelheid biest neemt het aantal kalveren met te weinig weerstand. Meer biest betekent dus meer weerstand.
  • na de geboorte daalt de opname capaciteit van de darmen van het pasgeboren kalf snel. Meteen na geboorte biest verstrekken is dus een must
  • het kan niet vaak genoeg gezegd worden; een goede hygiene is een must om uw kalveren een probleemloze start te geven.
×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?