Hoe verhoog ik de eiwitbenutting op mijn bedrijf?

Eiwit… het is essentieel  maar tegelijkertijd ook kostbaar om aan te kopen. Door hoogwaardig ruwvoer te telen kunt u besparen op eiwit aankoop. Wij geven hieronder enkele tips. 

1 Broeiremmer

Binnenkort wordt de eerste snede weer gemaaid. Voldoende, smakelijk ruwvoer, van goede kwaliteit is de basis van de moderne veehouderij. Goed en smakelijk ruwvoer betekent gezonde dieren met een hogere melkproductie en een beter voersaldo! Gebruik altijd een conserveringsmiddel. Welk middel u kiest is afhankelijk van het DS-gehalte.

2 Benut de data die aanwezig is op uw bedrijf

Bodemanalyes, ruwvoer onderzoek en de data uit de KLW zijn een bron van informatie. Gebruik deze gegevens zodat de juiste meststof in de juiste hoeveelheid kan worden toegepast. Veehouder Rakesh past precisie bemesting toe. 

3 Droge kuilen bevatten kwalitatief  goed eiwit

Wanneer u het gras op het juiste moment geoogst hebt, komt het aan op goed inkuilen. Voor de benutbaarheid van het eiwit raden we aan om het kuilgras droog in te kuilen. In droge graskuilen gaat namelijk minder eiwit verloren als ammoniak in het inkuilproces. Er blijft meer darm verteerbaar eiwit over. Het eiwit uit droge kuilen is dus beter verteerbaar en dus kan er ook gemakkelijker melk van gegeven worden.

4 Zorg nu voor goede voersnelheid 

Ook broei voorkomen is belangrijk. Met broei gaat immers voederwaarde – inclusief kostbaar eiwit- verloren. Eén belangrijk punt daarbij is een voersnelheid van minimaal 1,5 meter per week behalen. Hoe hoog en breed mag uw kuil dan worden? Dit is hét moment om ervoor te zorgen dat u komend jaar een goede voersnelheid gaat behalen.

Vragen of advies?

Wanneer u bovenstaande tips toepast kan uw eigen geteelde eiwit goed benut wordt en hoeft u minder eiwit aanvulling te kopen. Ook produceren uw dieren zo gemakkelijker en gezonder veel liters met een laag ureum- en goed eiwitgehalte. Dat levert u geld op. Onze adviseurs vertellen u er graag meer over. Neem hier contact op met hen.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?