Kortere dagen betekent minder biest. Zo los je het op!

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de biestproductie in het najaar en gedurende de wintermaanden gemiddeld lager is. De opname van voldoende goede kwaliteit biest is essentieel om gezondheidsproblemen bij kalveren te voorkomen. Juist in de koudere periode willen we de weerstand van de kalveren maximaal ondersteunen. Hoe kunt u ieder kalf toch een goede start geven?

Dan weer te veel biest, soms weer te weinig biest. Helemaal constant op vier tot zes liter lukt het nergens. Er zijn meerdere factoren van invloed op de kwaliteit en hoeveelheid geproduceerde biest. Een factor daarbij is het seizoen. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in Texas met maar liefst 2500 Jerseys (Gavin et al., 2018). Het korter worden van de dagen en daarmee de daglichtlengte, is de verklaring voor de gemiddeld lagere (biest)productie. Het hormoon melatonine, dat afgegeven wordt als het donker is, onderdrukt namelijk de afgifte van prolactine. Prolactine is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de productie van biest en melk.

In grafiek 1 is te zien dat in dit onderzoek de biestproductie in juni 6,6 kg per koe bedroeg. Terwijl in december de biestproductie slechts 2,5 kg per koe was. Het betreft gemiddelde waardes en  het rantsoen bleef gedurende het onderzoek stabiel.

Figuur 1.  Gemiddelde hoeveelheid biest en corresponderende daglichtlengte. Hoe korter de daglichtlengte hoe minder biest per koe. (Gavin et al., 2018)

 

Zo geeft u ieder kalf toch voldoende biest van goede kwaliteit

 

  • Indien u beschikt over ingevroren biest van goede kwaliteit kunt u dit au bain-marie ontdooien en verstrekken. Op bedrijven met een ongunstige status voor Salmonella of Paratuberculose, raden wij af om biest van een andere koe dan de eigen moeder te geven.
  • Indien u geen biest meer in de vriezer heeft, kunt u Prominend Colostrum toevoegen aan biest van een mindere kwaliteit.  Prominend Colostrum is veilig en gemakkelijk in gebruik. Onze jongveespecialisten hebben een handig biestprotocol voor u beschikbaar. Hierop is in één oogopslag te zien welke dosering bij welke brix-waarde hoort.
  • De voeropname gedurende de droogstand heeft ook invloed op de biestkwaliteit en hoeveelheid. Wanneer de biestgift op uw bedrijf structureel onvoldoende is, is het raadzaam om samen met uw voeradviseur de rantsoensamenstelling en de voeropname in de droogstand nog eens te beoordelen.

Onze jongveespecialisten helpen u daarnaast graag bij het vaststellen van de biestkwaliteit op uw bedrijf. Voor andere vragen omtrent de biestvoorziening of kalveropfok kunt u ook contact opnemen met kantoor of uw voeradviseur. Zij brengen u graag in contact met een van onze jongveespecialisten van het Prominend team.

 

 

 

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?