Voer uw geiten koel

Bij hittestress ziet u de liters in de tank en gehaltes al snel dalen. Zo is de stress voor de geit én het financieel verlies direct zichtbaar. Beperk dit met deze voedingsmaatregelen.

Er zijn verschillende oorzaken voor het dalen van de melkproductie en gehaltes gedurende de zomer.

  • Voeropname daalt door temperatuur stijging in de zomer. Minder voer in de geit = minder melk en gehaltes uit de geit.
  • Energiebehoefte stijgt in de zomer. Hitte vraagt veel energie van een geit en verzwakt haar weerstand. De zichtbare stress bij de dieren in de vorm van hijgen, pompen en veel staan is direct zichtbaar.
  • Stressmomenten. Doordat de weerstand van de geit tijdens en na hittestress lager is, hebben stressmomenten zoals uitmesten een grotere impact op geiten dan tijdens koelere dagen. Vermijd daarom stress zoveel mogelijk vlak voor, tijdens en vlak na een hittestress periode. Een geit heeft na een periode van stress ook tijd nodig om op krachten te komen.

1.Voeropname stimuleren.

Bij hitte vreet een geit minder, terwijl ze méér energie nodig heeft. Ook moet het totaalrantsoen in balans blijven om de pens gezond te houden.

  • Voer op de koele momenten van de dag – bijvoorbeeld s’ avonds laat
  • Voorkom broei, in de kuil maar ook aan het voerhek. Gebruik Selko TMR om opwarming aan het voerhek tegen te gaan.
  • Overleg met uw voeradviseur of het nodig is om aanpassingen in het rantsoen te doen om uw vee dagelijks voldoende energie op te laten nemen. Zij kunnen inschatten of bepaalde toevoegingen in uw rantsoen meerwaarde bieden en of het eventueel nodig is om uw rantsoen energiedichter te maken zodat productie beter op peil zal blijven.
  1. Natriumverliezen aanvullen.

Een geit verliest natrium door hijgen, terwijl ze juist méér natrium nodig heeft voor de vorming van buffer in haar speeksel om de pens gezond te houden. Ook willen geiten bij hitte soms meer selecteren waardoor een buffer goed is. Door natriumbicarbonaat te voeren vult u natriumverliezen aan én verstrekt u een buffer.

  1. Hydrateren

Drinken, drinken, drinken… In de vorige nieuwsbrief tipten we u al de watervoorziening te checken. 

Onze voeradviseurs kunnen u zeer goed helpen met gepaste maatregelen op úw bedrijf. Neem hier contact met ons op.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?