Voer uw vee koel

Bij hittestress ziet u de liters in de tank en gehaltes al snel dalen. Zo is de stress voor de koe én het financieel verlies direct zichtbaar. Beperk dit met deze voedingsmaatregelen.

Hitte vraagt veel energie van een koe en verzwakt haar weerstand. De zichtbare stress bij de dieren in de vorm van hijgen, pompen en veel staan is direct zichtbaar. Daarnaast is afgelopen jaren weer duidelijk geworden dat ook vruchtbaarheidsresultaten en klauwgezondheid nog lang na de hitte tegenvallen. Zó voert u uw vee koel bij hitte.

1.Voeropname stimuleren.

Bij hitte vreet een koe minder, terwijl ze méér energie nodig heeft. Ook moet het totaalrantsoen in balans blijven om de pens gezond te houden.

  • Voer op de koele momenten van de dag – bijvoorbeeld s’ avonds laat
  • Voorkom broei, in de kuil maar ook aan het voerhek. Gebruik Selko TMR om opwarming aan het voerhek tegen te gaan.
  • Overleg met uw voeradviseur of het nodig is om aanpassingen in het basisrantsoen te doen om uw vee dagelijks voldoende energie op te laten nemen

2.  Natriumverliezen aanvullen.

Een koe verliest natrium door hijgen, terwijl ze juist méér natrium nodig heeft voor de vorming van buffer in haar speeksel om de pens gezond te houden. Ook willen koeien bij hitte soms meer selecteren waardoor een buffer goed is. Door natriumbicarbonaat te voeren vult u natriumverliezen aan én verstrekt u een buffer.

3. Hydrateren

Drinken, drinken, drinken… In de vorige nieuwsbrief tipten we u al de watervoorziening te checken. Met voedingssupplement ‘Blue Lite MAX’ helpt u de koe om béter te hydrateren. ‘Blue Lite MAX’ zorgt ervoor dat vocht beter opgenomen wordt in de lichaamscellen van de koe. Daardoor kan zij haar warmte beter kwijt; haar lichaamstemperatuur blijft zelfs lager! De koe blijft beter vreten en drinken de productie zal beter op peil blijven.

Onze voeradviseurs kunnen u zeer goed helpen met gepaste maatregelen op úw bedrijf. Zij kunnen inschatten of bepaalde supplementen in uw rantsoen meerwaarde bieden en of het eventueel nodig is om uw (basis) rantsoen energiedichter te maken zodat productie beter op peil zal blijven. Neem hier contact met ons op.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?