Voorkom groeivertraging door pinkengriep

Pinkengriep is op veel bedrijven in deze tijd een terugkerend probleem. Kalveren zijn snotterig, hoesten en kunnen hoge koorts hebben. In ernstige gevallen treedt zelfs sterfte op. Kalveren met pinkengriep lopen groeivertraging op en bij longschade zullen de kalveren als melkkoe minder melk produceren. De economische impact van een uitbraak is dus groot. Lees hier wat u kunt doen ter preventie.

Luchtwegproblemen zijn samen met diarree de belangrijkste ziekteproblemen bij kalveren tot 6 maanden leeftijd. Pinkengriep wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de virussen BRSV en/of PI3. Deze maken vervolgens de weg vrij voor bacteriën als Pasteurella multocida, Manheimia hemolytica en Mycoplasma bovis. De meeste uitbraken worden gezien in de herfst- en winterperiode. Bij een hoge luchtvochtigheid kunnen de virussen gemakkelijk verspreiden binnen een bedrijf. Daarnaast komen in deze periode alle dieren op stal waardoor de infectiedruk toeneemt en kan er stress op treden door het verplaatsen van dieren.

Pinkengriep leidt tot aanzienlijke groeivertraging

Het doormaken van een milde infectie leidt zelfs tot groeivertraging van uw jongvee (zie figuur 1). Hierdoor zullen de pinken op hogere leeftijd afkalven. Daarnaast zullen dieren met blijvende longschade als melkkoe minder presteren.

Figuur 1. Het effect van het doormaken van een luchtweginfectie op dagelijkse groei van kalveren. Naar figuur van Lührmann, 2009.

Biest helpt tegen pinkengriep

Met een goede biestvoorziening  en klimaat (geen tocht en voldoende ventilatie) kunnen veel problemen voorkomen worden. Daarnaast kunt u uw kalveren middels vaccinatie beschermen tegen pinkengriep. Overleg met uw eigen dierenarts welke enting het meest geschikt is voor uw situatie.

Onze kalverspecialisten kunnen u verder adviseren over biestmanagement en klimaat.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?