Hitteplan kalveren: Acht handige tips!

De zomer staat voor de deur. Neem tijdig maatregelen om uw kalveren extra te beschermen tegen hittestress. Hieronder hebben we acht handige tips op een rijtje gezet. Zo bent u goed voorbereid op de uiteenlopende gevolgen van stijgende temperaturen.

1. Biest: Voeren of koelen/invriezen.

Biest dient slechts één uur na uitmelken gevoerd of gekoeld te worden. Laat u de biest langer staan, dan zal het aantal bacteriën in de biest zich iedere 20 minuten verdubbelen. De weerstand van het kalf wordt zo erg op de proef gesteld en de kwaliteit van de biest daalt snel. Biest mag maximaal vier dagen in de koelkast worden bewaard. Wilt u de biest langer bewaren? Vries deze dan in. Om biest in te vriezen hebben we de Prominend biestzak in ons assortiment. Een handige zak die stapelbaar is, maar ook gemakkelijk en snel ontdooit wanneer u dringend biest nodig heeft.

2. Droog liggen

Houd de afkalfstal, eenlingboxen en strohokken zo droog mogelijk. Juist met warm weer vermeerderen ongewenste bacteriën zoals E.coli zich erg snel in een vochtige omgeving. Hierdoor stijgt de infectiedruk ook snel. Een droge, schone ondergrond, vrij van mest houdt de infectiedruk laag.

3.  Hoge vochtbehoefte 

De vochtbehoefte van kalveren bedraagt 20% van het lichaamsgewicht. Een kalfje van 40 kg heeft dus 8 liter vocht per dag nodig. Bij hoge omgevingstemperaturen neemt de vochtbehoefte verder toe. Bied daarom vanaf vier dagen leeftijd altijd water aan. Ververs het water iedere dag. Op extreem warme dagen is het goed om tussen de melkbeurten nog twee keer water met elektrolyt aan te bieden. Elektrolyt voorkomt uitdroging en verzuring. Fuite heeft hiervoor Prominend Elektrolyte 3kg beschikbaar.

4. Schoon verstrekken

In aangekoekte melkresten zullen bacteriën zich op warme dagen nog sneller vermeerderen. Reinig speenemmers en speenbakken na iedere voerbeurt met heet water en zeep. In het geval van onbeperkt voeren is eens per twee dagen reinigen het absolute minimum. Vergeet ook de melkmenger, biestfles en dumpemmer niet. Zorg bij de drinkautomaat dat het reinigingsmiddel bijtijds is bijgevuld en dat de automaat twee keer daags reinigt.

5. Melk aanzuren bij voorraadvoedering

Verstrekt u de kalveren onbeperkt melk? In het geval van Prominend Elite en Prominend Excellent is de melk al aangezuurd. Voert u koemelk of een zoete kalvermelk in voorraad? Beperk de melkgift of schakel over naar een aangezuurde melk om bederf te voorkomen.

6. Voorkom een vliegenplaag

Vanwege het frisse voorjaar valt het nog mee met de hoeveelheid vliegen. Maar nu het geleidelijk aan warmer wordt zullen de vliegen zich snel vermeerderen. Eén vlieg legt 500 eitjes, die bij warm weer met twintig dagen uitkomen. Vliegen zitten het liefst op windstille plaatsen. Zorg daarom voor voldoende ventilatie. Mest daarnaast iedere zes weken de strohokken uit en behandel de zijkanten van de strohokken met Neporex® voordat u het hok opnieuw instrooit. Neporex is een goedgekeurd en effectieve madendood. Vergeet ook de eenlingboxen niet te behandelen.

7. Vermijd volle zon

In eenlingboxen en iglo’s die buiten staan, kan de temperatuur op warme dagen al snel oplopen tot boven de 40 graden Celsius. Plaats buitenhokken en iglo’s daarom bij voorkeur in de schaduw. Plaats de open kant naar het noorden of oosten.

8. Houd het hoofd koel, schakel op tijd een specialist in! 

Aankomende zomer worden er veel kalveren geboren. Dit vraagt extra tijd en aandacht. Met veel kalveren in een korte periode is het soms wel topsport. Ons team van Prominend kalveropfok-specialisten biedt professionele ondersteuning. Bel voor meer informatie of voor het aanvragen van een bezoek. We ondersteunen u graag met bedrijfsspecifiek advies.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?