Fuite maisrassenlijst 2022 nu beschikbaar

Jaarlijks worden nieuwe rassen van landbouwgewassen beoordeeld door CSAR een onafhankelijke stichting.  De resultaten van de verschillende maisrassen zijn inmiddels bekend. Op basis daarvan heeft Gebrs. Fuite een rassenlijst samengesteld. 

Bestel tijdig en voorkom teleurstelling

De keuze voor een maisras wordt bepaald door meerdere factoren. Bijvoorbeeld de grondsoort, ziekteresistentie en opbrengst. Denk tijdig na over welk ras bij uw bedrijf past. Niet van alle rassen is evenveel zaad beschikbaar. Bovendien profiteert u tijdelijk van aantrekkelijke vroeg bestel prijzen.

De voorkeurs maisrassen van Gebrs. Fuite zijn:

Ultra vroeg

Resolute: zeer vroeg afrijpende mais met een goede opbrengst. (FAO 190)

Zeer vroeg

Pagageno: plant met beste beginontwikkeling en hoge opbrengst. (FAO 200)
LG 31.205: vroeg afrijpende mais met een hoge opbrengst. (FAO 205)
P 8057: gezonde, stevige plant met hoge voederwaarde. (FAO 210)
LG 31.219: gezond gewas met goede zetmeel opbrengst. (FAO 220)

Middenvroeg

Genialis: gezond gewas met goede landbouwkundige eigenschappen en beste opbrengst. (FAO 230)

Korrelmaïs / CCM

Megusto: gezond gewas met goede beginontwikkeling en hoge korrelopbrengst. (FAO 220)

De verkoop adviseurs helpen u graag om een passende keuze te maken voor uw bedrijf.

Met AMS en vlokken streven naar een gezonde, oudere koe

Hemelsbreed ligt het melkveebedrijf van de familie Hammer maar een paar kilometer bij de fabriek van Gebrs. Fuite vandaan. Op het erf wonen 3 generaties, Erik en Aletta met hun gezin en ook de ouders van Erik zijn hier woonachtig. Het vrije wonen, goed zorgen voor je dieren daar genieten ze hier van. 

Inmiddels is de oudste zoon, Kelvan, toegetreden tot de maatschap. “We zijn een echt familiebedrijf” vertelt Erik “als het zo uit komt doen we allemaal wat”. “Door een combinatie van fokkerij en management proberen we elk jaar een stapje vooruit te maken. Wat ik zeker nog graag zou willen bereiken is dat onze koeien nog ouder worden” vult Kelvan aan. “Een oudere koe die haar werk makkelijk aan kan dat is ons streven”.

Smakelijke brok en feed first verhogen aantal melkingen

Sinds twee jaar worden 70 stuks melkvee gemolken door een DeLaval robot. De jaarproductie ligt op 11.218 kg met 4,36 vet en 3,79 eiwit. Tijdens een studiereis met Fuite naar Zweden wist Erik het wel; “als we nog eens overstappen naar melken met een robot dan moet het een DeLaval zijn”. En zo geschiedde. “We hebben bewust gekozen voor feed first” vult Aletta aan. “We hoeven maar zelden koeien op te halen en zitten gemiddeld op 2,8 melkingen en 13,5 kg melk / melking”. Op advies van melkveespecialist Rolf Drent worden in de robot luxe en zeer smakelijke brokken gevoerd zodat de loop op de robot nog eens extra gestimuleerd wordt.

Gerstvlokken stimuleert melkeiwit en gezondheid

Het rantsoen bestaat naast kuilgras uit bierbostel, perspulp, gehakseld koolzaadstro, een soja/raap/tarwe mengsel en gerstvlokken. Met de voermengwagen kan hier eenvoudig een goed gemengd rantsoen van worden gemaakt. “Die vlokken ja dat stimuleert het eiwit en de liters” aldus Kelvan. “Doordat de gerst als vlok in de pens terecht komt voer je veel geleidelijke pensenergie” vult Rolf aan. “Dit houdt de pens en dus de koe gezond. Het is belangrijk om een koe ook te voeren naar haar prestaties zodat ze niet alleen de hoge productie vol kan houden maar zelf ook in een uitstekende conditie blijft”.

Hoe kan ik ontmenging van mijn TMR voorkomen?

Bij het voeren van een uitgekiend rantsoen is uw grootste uitdaging om te zorgen dat íedere koe dit rantsoen ook daadwerkelijk opvreet. De taak voor u als veehouder: een rantsoen verstrekken waarbij geen selectie plaatsvind. 

Goed mengen voorkomt selectie

Bij een gemengd rantsoen of TMR is één van de uitdagingen om het rantsoen goed gemengd te krijgen. Alleen dan kunnen koeien krachtvoerachtigen slecht uitselecteren. Als u alle voedermiddelen zoals ruwvoer, grondstoffen en mineralen los toevoegt in de mengwagen, is dit relatief foutgevoelig.

Verschil in volume van grondstoffen maakt mengen lastig

Een voorbeeld: wanneer u voor 100  melkkoeien een rantsoen maakt met onder andere 2 kg soja en 60 gram krijt, voegt u aan zo’n 3.000 kg ruwvoer 200 kg soja en slechts 6 kg krijt toe.

laadlijst laadlijst mengwagen
eenheid per koe 100 koeien
Graskuil 40% ds kg 32,5 3250
Snijmais 35% ds kg 11,4 1143
Soja kg 2 200
Raap kg 1 100
Maisvlokken ongemalen kg 1,5 150
Natriumbicarbonaat kg 0,2 20
Krijt kg 0,06 6
Mineralen kg 0,1 10

Tabel 1. Indicatieve laadlijst, hoeveelheden uitgedrukt op productbasis.

Los van elkaar zijn de grondstoffen en mineralen in het voorbeeld dus zeer kleine hoeveelheden vergeleken met het ruwvoer. Daardoor is het lastig om deze allemaal gelijkmatig door het rantsoen te mengen.  De kans is groot dat niet elke koe hetzelfde te krijgt en moet u 8 verschillende grondstoffen laden.

Bedrijfseigen maatmeel zorgt voor homogeen rantsoen

In een maatmeel, waarin alle losse grondstoffen al goed voorgemengd zijn én dus samen een groter volume hebben, is het veel eenvoudiger alles gelijkmatig door het ruwvoer te mengen. Dit levert u werkgemak en tijd op, u hoeft immers 5 keer minder een product te laden, en de kans op laadfouten is vele malen kleiner. Ook zal wat de koeien vreten beter overeenkomen met wat u denkt dat ze vreten

Dagelijks bijsturen blijft mogelijk door onderscheid te maken tussen een eiwit- en energie meel. Doordat de fabriek van Fuite compleet ingericht is op het maken van maatmeel, kan indien nodig iedere levering de samenstelling van het maatmeel gewijzigd worden.

Onze melkveespecialisten helpen u graag bij het beoordelen van het mengresultaat en het uitrekenen van het juiste rantsoen met de voedermiddelen die u beschikbaar hebt. 

Nauwkeurig doseren van het voetenbad loont

Voetenbaden zijn belangrijk in de strijd tegen besmettelijke klauwaandoeningen. Het regelmatig voetenbaden blijft een onmisbaar onderdeel van de totale aanpak van met name Mortellaro. De juiste dosering is echter essentieel. Eenmalig de tijd nemen om de correcte hoeveelheid water en toevoegmiddel vast te stellen, zal in een aantal gevallen een verrassende uitkomst opleveren. 

 

Meer is niet altijd beter

Het voetenbad verandert snel in een besmettingsbak wanneer de werkzame stof te laag gedoseerd wordt. Anderzijds heeft een te hoge dosering een irriterende werking op de klauwhuid. Deze aantasting  van de huid zorgt er juist voor dat bacteriën de huid nog eenvoudiger kunnen binnen dringen. Bij hoge concentraties kost het vanwege de pijnlijkheid ook extra moeite om de koeien door het bad te laten lopen. Dit is onwenselijk en bovendien ook onnodig.

 

Praktische uitvoering om de juiste dosering te bepalen

  1. Vul het voetenbad met emmers water om te bepalen wat de inhoud van het bad daadwerkelijk is.
  2. Vervolgens zal de hoeveelheid toe te dienen middel moeten worden uitgerekend.

Een rekenvoorbeeld: een bad heeft een inhoud van in totaal 200 liter. De gewenste concentratie voor bijvoorbeeld formaline is 4%.

200 liter * 0,04 = 8 liter formaline. Deze 8 liter voegt u toe aan 192 liter water.

(Totaal volume voetenbad x de aanbevolen concentratie voor het bad = aantal liters dat aan het bad moet worden toegevoegd)

 

Ook handig om te weten

  • De ideale afmeting voor een bad is 300 x 85 x 13 cm (l x b x h) Dit zorgt er voor dat iedere klauw twee keer in het bad staat.
  • Na 200 passages moet het voetenbad worden ververst.
  • Onder de 15°C werkt Formaline niet.

 

Ook als het gaat om de klauwgezondheid op uw bedrijf denken we graag met u mee. Uw vertegenwoordiger kan indien nodig altijd contact opnemen met onze dierenarts voor advies.

Praktijkreacties over Topheat

Een jaar geleden heeft Fuite Topheat geïntroduceerd. De hoogste tijd om reacties ‘uit het veld’ te delen:

Door het bijvoeren van dextrose in de dekstal raken zeugen snel verzadigd. Het gevolg is dan dat de totale voeropname wat tegen valt. Daarom ontwikkelde Fuite de Topheat. Dit is een vet/eiwit kern die gebruikt wordt om bij zeugen de eicelrijping en de berigheid te stimuleren. De Topheat bevat ook extra vitamines en mineralen.

Enkele reacties over het gebruik in de dekstal:

Een zeugenhouder zegt: “Mijn percentage ‘gedekt binnen 7 dagen’ is met 4% gestegen en ook het afbig percentage is toegenomen.” Deze extra energiegift rond spenen en dekken betaalt zich terug. Een andere zeugenhouder zei: “Ook magere zeugen worden berig want ze vreten gewoon door.” Ook behouden de zeugen beter hun gewicht.

Wat tevreden gebruikers zien in de stal:

“Mijn aandeel kleine biggen is gezakt” zegt een zeugenhouder. “Ook het afbiggen duurt korter.” Iemand anders zegt: “Mijn biggen zijn vitaler en vinden de uier gemakkelijker.”

Door deze positieve respons hebben we bij Fuite besloten om naast het traditionele dekstalvoer ook een dekstalvoer aan te bieden met de Topheat veteiwit kern als energie bron. Dit maakt het voeren van gespeende zeugen in de dekstal een stuk gemakkelijker voor de medewerkers

Voor meer informatie over Topheat: klik hier 

Beurswinnaar Dutch Pork Expo 2021 bekend

Familie Broeders wint “MEEWERKPRIJS”

Op de Dutch Pork Expo hadden we bij de gebroeders Fuite een ludieke actie: “Raad het totale gewicht van de standbemanning en u wint een dag meewerken op uw bedrijf”.

De trotse winnaar is bekend: met een verschil van slechts 300 gram zat Marcel Broeders uit Bakkeveen er het dichtst bij.

Varkensspecialist Klaas Bergsma overhandigt de trotse winnaar Marcel Broeders zijn prijs

 

Op een nog af te spreken dag komt de (gehele) buitendienst een dag meewerken op het bedrijf van de familie Broeders. In één van de volgende nieuwsbrieven krijgt u een sfeerimpressie van de meewerkdag.

Nutritie vanuit de stal

Ons assortiment varkensvoeders wordt al ruim 10 jaar samengesteld door nutritionist Alfons. De hoogste tijd dus om eens met hem in gesprek te gaan.

Waarom viel je keus op Fuite?

Ik ben Alfons Vrijkorte, 58 jaren jong en al 35 jaar werkzaam in mengvoerland. Op 1 januari 2010 ben ik bij de Gebrs Fuite in Genemuiden als teamleider varkens begonnen. Dit was precies in de tijd dat er binnen Fuite plannen werden gemaakt voor de bouw van Liprovit Kampen.  Het innovatieve denken binnen de firma is iets wat mijn interesse wekte.

Hoe word jij uitgedaagd in je werk?

De ultieme uitdaging voor mij is om via Fermentatie en gezonde grondstoffen de maag- en darmgezondheid van de dieren positief te beïnvloeden. Met de fabriek voor vloeibare producten in Kampen in combinatie met de moderne fabriek in Genemuiden zijn wij hier zeer goed toe in staat. We hebben het vaak over “Nutritie vanuit de stal opbouwen”.  Dit houdt in dat ik als nutritionist de voeders optimaliseer, maar ook als adviseur varkens dagelijks in de stal kom.

Waar kijk je positief op terug?

Ik ben trots op het feit dat we alle biggenvoeders nu fermenteren en hier ook de positieve effecten van terugzien in de stal. Hier ging een heel ontwikkeltraject aan vooraf. Dat het uiteindelijk toch is gelukt is mede te danken aan de korte lijntjes binnen de firma. Het samenspel tussen fabriek, nutritie  en adviseurs klinkt als een klok.

Wat zou je nog graag willen bereiken?

Wij als varkensteam van Gebrs. Fuite zien nog veel uitdagingen en kansen in deze markt.  Het belangrijkste speerpunt voor ons is om voeders te maken waar u als varkenshouder positieve effecten van in de stal ziet. Ons streven is dat onze voeders leiden tot minder werk en meer arbeidsvreugde. Verder moet het uiteraard rendement voor u opleveren.

Alfons (meest rechts) in gesprek met varkenshouders.

Topproducties 2020 – 2021

In de afgelopen week stelde CRV de mpr-statistieken over het jaar 2020-2021 op. In de top tien met hoogste productie stonden maar liefst 4 klanten van Fuite.

Dit zijn;

  • Melkveebedrijf Krol vof uit Boekel. De melkproductie was hier: 15.041 kg melk met 4,17% vet en 3,55% eiwit. Lees hier de reportage die we begin 2021 maakten bij familie Krol. 
  • Mts. Raamsteeboers-Poorterman uit Hellendoorn. Hun koeien gaven 15.300 kg melk met 3.58% vet en 3.39 % eiwit.
  • G.J. Dogger uit Beerzerveld. De 85 koppige veestapel was hier goed voor 14.632 kg melk met 3.54% vet en 3.44 % eiwit.
  • Mts A.M. en A. Stol uit Grijpskerk. Hier werd de mooie productie van 13.503 kg melk met 4.04% vet en 3.59% eiwit behaald.

Van harte gefeliciteerd!

Per productieve levensdag produceerden de Nederlandse koeien 29,0 kg melk. In het vorige boekjaar was dat nog 28,7 kg melk. Een mooi resultaat als sector.

Nieuw: VLOG Muesli uit eigen fabriek

Sinds kort produceert Gebrs. Fuite zelf smakelijke (VLOG) muesli.  Een hoogwaardige kalverbrok wordt gemengd met vlokken die geproduceerd zijn in onze eigen fabriek. De geur en smaak van de muesli is beter waardoor de opname toeneemt. 

Jeugdgroei optimaal benutten door goede pensontwikkeling

Naast een goede kalvermelk is het belangrijk dat kalveren al vroeg leren om krachtvoer en ruwvoer op te nemen. Zo ontwikkelt de pens zich maximaal  en wordt al vanaf de geboorte een goede basis gelegd voor de latere melkproductie.

Muesli uit eigen fabriek

De zeer smakelijke muesli bevat ontsloten vlokken uit eigen fabriek. Deze zijn rustig, maar goed verteerbaar waardoor de penspapillen goed groeien. Deze papillen zijn nodig om het voer ook na het spenen goed te kunnen benutten en zo een hoge groei te  realiseren.

Deze muesli is de basis voor een gezond kalf waarvan de jeugdgroei goed wordt benut. Dat loont: want hoe hoger de groei als kalf is, hoe hoger de melkproductie als vaars.

De Muesli van Gebrs. Fuite is een zeer smakelijk compleet voer (naast melk) voor kalveren van 0 tot 4 maanden. 

 

Groeien van de lucht

Wist u dat groeien naast goede voeding ook duizenden liters zuurstof per dag kost? Wanneer de aan- of afvoer van de lucht niet optimaal is, zal dit ten koste gaan van de groei en gezondheid van vooral jonge kalveren.

Ventilatie

Naast de aanvoer van zuurstofrijke lucht, is de afvoer van koolstofdioxide, warmte en vocht uit een stal minstens zo belangrijk. Het gaat bij ventilatie dan ook niet alleen om de luchtinlaat, maar ook de luchtuitlaat en de luchtverdeling. Dit kan mechanisch of handmatig geregeld zijn (natuurlijke ventilatie) en heeft een direct effect op het stalklimaat, de gezondheid en de groei van de kalveren. Het succes van de ventilatie bepaalt niet alleen de verhouding tussen zuurstof en koolstofdioxide in de lucht, maar ook:

  • De concentratie schadelijke gassen en dampen zoals ammoniak.
  • De infectiedruk, dus de hoeveelheid bacteriën, virussen en schimmels in de stal.
  • De aanwezigheid van tocht (groter risico bij lagere buitentemperaturen)
  • De luchtvochtigheid en de omgevingstemperatuur

 

Jonge dieren zijn extra kwetsbaar

Luchtwegaandoeningen zien we vaker bij kalveren dan bij koeien. Jonge dieren zijn ook extra gevoelig als het gaat om invloeden vanuit het klimaat. Dit kent meerdere oorzaken:

  • Jonge dieren hebben minder goed ontwikkelde longen in vergelijking tot oudere dieren en zijn daardoor extra vatbaar voor luchtwegaandoeningen.
  • Jonge dieren bouwen nog immuniteit op en zijn daarom minder weerbaar.
  • Jonge dieren hebben een relatief groot lichaamsoppervlak waardoor ze gemakkelijk snel afkoelen.
  • Wanneer de omgevingstemperatuur te hoog of te laag is, zal een deel van de energie nodig voor groei en onderhoud verloren gaan aan het op peil houden van de lichaamstemperatuur.

 

Beoordelen van de ventilatie

De verschillen tussen de buitentemperatuur overdag en ’s nachts kunnen in deze tijd van het jaar groot zijn. Bij lagere temperaturen neemt de kans op tocht toe. In een natuurlijk geventileerde stal kan dit betekenen dat u er ’s avonds en ’s ochtends  goed aan doet deuren of kleppen weer vaker dicht of juist open te doen. En wist u verder dat:

  • ..de ideale omgevingstemperatuur voor nuchtere kalveren ligt tussen de 15 en 20 graden? Deze is daarmee fors hoger dan voor kalveren van 2-3 maanden oud.
  • ..door middel van voelen en ruiken je zelf al veel kan beoordelen. Doe dit eens in de hokken op kalverhoogte. De situatie is vaak verrassend anders dan op de voergang.
  • ..dode hoeken, tocht en botsende luchtstromen in de stal een goede luchtverdeling verstoren. Dit kan mooi in beeld worden gebracht met behulp van een rookproef, uitgevoerd door een van onze jongveespecialisten.